Oh, me a JooJoornalist

Misschien ben ik een sucker voor lofi futurisme, maar ik mag toch verheugd zijn met de komst van mijn tablet. Vandaag werd de JooJoo door de DHL koerier gebracht, keurig binnen 4 dagen nadat-ie uit Signapore was verzonden.

Gebruik ‘m niet als e-reader en beschouw het niet als creatieve machine. Niet creatief als in: je gaat er geen video of tekst mee maken voor je blog. En PDF’jes moet je er niet mee bekijken (al opent Google Docs gewoon wanneer je op een PDF stuit – het is gewoon te stroperig). Maar het simpelweg browsen maakt het tot een prettige ervaring aan de ontbijttafel. Binnen 9 seconden open je je favoriete feeds, bekijk je Flash video’s van het ochtendjournaal, zie je wat de buienradar aangeeft en welke prachtfoto’s Boston Globe heeft geüpload (dankzij de tip die je kreeg via Twitter of Facebook). Het geeft je het gevoel dat je een crossmediaal magazine tot je neemt, samengesteld uit meerdere bronnen.

Wat maakt het verschil met een laptop? De JooJoo ligt naast je als je boven je ontbijt met koffie hangt. Het is een kwestie van voorkeur natuurlijk – strepen pindakaas zouden op een papieren krant in elk geval minder erg zijn.

De vier grootste voor- en nadelen van de JooJoo.

VOORDELEN:

1. Zoals ik hierboven omschreef: het browsen gaat zo belachelijk simpel en de meeste sites draaien soepel als warme boter als je je vingers over het scherm schuift. Je zit ‘in’ het medium. Ik bekeek nooit die videodiensten van dagbladen, en nu ontdek je de meerwaarde: het is als een krant die tot leven komt.

2. In tegenstelling tot de iPad is Flash gemeengoed op de JooJoo. Mijn eigen project Standplaats Zuidas is erg handig met de JooJoo; het is een mooie ervaring om de 3D-modellen van de Zuidas-gebouwen met je vingers rond te draaien. Het ‘sliden’ met je vingers tussen de webpagina’s verloopt behoorlijk gladjes. Geen haperingen. (Maar de meeste sites van dagbladen werken nog heel erg volgens het principe tekstje-plaatje-praatje- de creativiteit moet uit jezelf komen).

3. De JooJoo is plat en ongeveer een halve kop groter dan de iPad. Past zo in je tas.

4. Je krijgt een (her)waardering voor content. De kracht van (crossmediale) journalistiek wordt met een tablet sterker dan ooit. Met een laptop of pc produceer je, met een tablet consumeer je.

NADELEN:

1. De JooJoo is geen iPad, want gaat uit van een heel ander gedachtegoed. De iPhone was ook geen simpele telefoon met touch screen. Apps zijn wezenlijk iets anders dan… websites. Spotify? Kan-ie niet installeren. Meerwaarde van GPS ervaren, in combinatie met bijvoorbeeld databases met actergrondartikelen die gelieerd zijn aan de plek waar jij op dat moment bent? Kan-ie niet. Al was het maar omdat-ie niet met 3G (mobiel internet) werkt, maar alleen met wifi. En ondanks dat de JooJoo wel een USB-poort heeft, kan je geen eigen data opslaan of van een stick aflezen. En jammer maar helaas; Silverlight (of Moonlight, de variant van Linux, waar het apparaat godbetert op draait) kun je niet installeren. Uitzendinggemist.nl kan je niet bekijken, maar 3VOOR12 of Het Gesprek weer wel, want die werken allemaal met Flash en zonder Cookies. Geloof ik.

2. Taxman. Aan de DHL man mocht ik nog even 94 euro dokken aan invoerrechten. Je relatief goedkope apparaat van 375 euro benadert nu de prijs van een goedkope uitvoering van de iPad. Tja.

3. De hitte. Het apparaat wordt (te) heet.

4. De dubieuze fabrikant Fusion Garage. Leuk dat ik het apparaat heb, en het is allemaal keurig op tijd geleverd – maar wat moet ik als morgen een stekkertje doorbrandt…? Opsturen en afwachten. Tot die tijd vermaak ik me prima. Het is een nuttig apparaat voor nieuwsconsumenten.

De skoda onder de tablets? Nee, dat zou te mager zijn. Een jaguar? Allerminst. Een aardige middenklasser met een prima prijs-kwaliteit-verhouding, totdat je die extra belasting moet dokken. Een geïmporteerde Tata, zoiets.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Negatief, Positief. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s